Narodno pozorište Mostar

Balkan je krčma u kojoj je neko ugasio svjetlo, govorio je Miroslav Krleža. I kao Alija Isaković, savremenik mu i bratski literarni dijagnostičan, živio je u tom krčmovitom mraku i pisanjem pokušavao rasvijetliti okolsnosti u nama i oko nas radi kojih stoljećima ločemo i mlatimo se i gutamo suze jer su ženskog roda i bosi gazimo staklo patetično razbijenih čaša noseći zube u šaci, glavu u torbi, a mozak u stražnjici.

Opširnije...

... Kolega Dino Mustafić poslao mi je tekst Anđeli Babilona Mate Matišića. Kaže da je odličan tekst. Snažan. On će ga režirati u Subotici. Kaže da bi volio da režira u Sarajevu upravo taj tekst i da ulogu Gradonačelnika igram ja.

Opširnije...

„Alfa Beta“ se bavi bračnim odnosima, odnosima u porodici uopćeno propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi.

Opširnije...

Ukucajte na googleu 'smak svijeta' i sigurno ćete naći neku vijest koja vrlo pouzdano tvrdi kako će baš taj dan biti smak svijeta.

Opširnije...

Paun, Piksi, Bule su gubitnici svog vremena. Generalno, ništa novo u književnosti. Junaci su gubitnici. I šta?

Opširnije...

Mi smo otvorili na prvo zvono. Ili možda na drugo. Ili ipak na treće. Sigurno nismo tek na četvrtom vidjeli nekoga ko stvarno zvoni, kao što je to slučaj u Vašem komadu.

Opširnije...
20:00 sati
16.12.2016.
Velika scena

Tekst “Odumiranje međeda” Branka Ćopića, iako pisan 1958. godine, i danas je itekako aktuelan – govori o tome da li je demokratija kakvu danas živimo samo puka obmana ili nam stvarno daje slobodu i mogućnost izbora.

Opširnije...
20:00 sati
23.09.2016.
Velika scena

Predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima” je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Opširnije...
20:00 sati
15.03.2016.
Velika scena

Predstava iz opusa djela klasične lektire. Smatra se najuspješnijim djelom Meše Selimovića a na osnovu istog snimljen je film te televizijska serija. Prema reditelju, Meša Selimović je “gradeći lik u romanu, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka.

Opširnije...