Narodno pozorište Mostar

Predstava Datum Vrijeme Mjesto Opis
Brak mrak Srijeda, 24 April 2019 8:00 Velika scena

U konkurenciji 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ je predstava „Brak mrak“ koja će biti izvedena u srijedu, 24.04. sa početkom u 20 sati. Predstava je nastala u produkciji Presek Dijagonala i Pozorišta „Slavija“ Beograd, prema motivima romana „Kako ubiti suprugu i zašto?“ i „Kako ubiti supruga i zašto?“ Antonia Amuria, a režiju potpisuje Tea Puharić.

„Posle koliko godina se ono čuveno „i u dobru i u zlu, do kraja života„ pretvara u svakodnevnu borbu sa iritantnim navikama Vašeg bračnog partnera, a brak postaje borba za malo sopstvenog prostora i mira? Duo komedija „Brak-mrak“ se dopadljivo i dovitljivo igra sa duhovitim i preciznim raspoznavanjem tipova supružnika, te daje svakom gledaocu i gledateljki oduška u smehotresnim receptima kako se rešiti bračnih muka. Glumci u ulogama bračnih terapeuta vešto nas vode kroz razne razmirice pomažući da se nasmejemo situacijama u kojima se bračni partneri svakodnevno nalaze, ali i da kroz humor prevaziđemo sve faze prilagođavanja u zajedničkom životu. Ovo je pitka komedija u kojoj svako može i sebe i svog partnera da poistoveti sa barem nekoliko likova i da „mračne“ delove svog braka začini prstohvatom humora i podgreje ga. Predstavu upotpunjuju duhovite animacije na video bimu koje zapravo daju komentar na trenutna dešavanja na sceni.“, zabilježila je o predstavi rediteljica Tea Puharić.

Igraju: Aleksandra Belošević, Janko Cekić.

Naši dani Četvrtak, 25 April 2019 8:00 Velika scena

Posljednju takmičarsku noć 16. MFK „Mostarska liska 2019“, tačnije 25.04. nastupa ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, koji će odigrati predstavu „Naši dani“ Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

 

Čovek u „Našim danima“.

Čovek je zao, sujetan, licemeran, gord, prek, primitivan, proračunat, neiskren, lažljiv, pokvaren, podmukao, nestručan, samoživ, arogantan, bahat, namrgođen, bezobrazan, prevarant, lopov, ubica, zlikovac...

Čovek je dobar, pažljiv, plemenit, saosećajan, human, iskren, blag, moralan, pravdoljubiv, čestit, pun razumevanja, darežljiv, sklon empatiji, oprostu i pokajanju, stručan, nenametljiv, nasmejan, produhovljen...

Čovek mrzi...

Čovek voli...

Čovek bira sebe...

Budi čovek... Izaberi...

                                                                                                      Jug Radivojević

 

Lica:

(prema redoslijedu pojavljivanja)

Dragana Matić: NATAŠA PERIĆ

Nikola Matić : NIKOLA ERCEG

Ministar: GORAN JOKIĆ

Dušanka: VEDRANA MAČKOVIĆ

Dara: GORDANA MILINOVIĆ

Suzana Sakan: MAJA VUJANOVIĆ

Drago Ćuk: LJUBIŠA SAVANOVIĆ

Koviljka: MILJKA BRĐANIN

Stojan: BOJAN KOLOPIĆ

Bojan: ROK RADIŠA

Mara: RADENKA ŠEVA

Bobo: DANILO KERKEZ

Vojo; ŽELJKO ERKIĆ

Đoko Slezena: OGNJEN KOPUZ

Simo: DRAGOSLAV MEDOJEVIĆ

Čičak: VLADIMIR ĐORĐEVIĆ

Svečano zatvaranje Festivala Petak, 26 April 2019 8:00 Velika scena

Svečano zatvaranje 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ biće upriličeno u petak, 26. aprila sa početkom u 20 sati, dodjelom nagrada i koncertom Damira Imamovića u čast nagrađenih.

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu muziku BiH unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga 'revolucionarem sevdaha' (sevdalinkas.com), 'novim pravcem u sevdahu' (fRoots), pa čak i 'kraljem sevdaha' (The Huffington post).

Rođen u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, Damir rano dolazi u kontakt sa sevdahom i stiče jedan ugao gledanja koji će mu pomoći da kasnije krene svojim putem. Do 2016. snima šest albuma a posljednji 'Dvojka' pojavljuje se u izdanju prestižne kuće Glitterbeat Records. O Damirovom shvatanju sevdaha Marina Andree Škop snimila je i međunarodno nagrađivani dokumentarni film 'Sevdah'. Važnost Damirovog pristupa tradiciji sevdaha potvrdiće i selekcija u neke od najvažnijih međunarodnih muzičkih festivala kao što su Druga godba (Ljubljana), Balkan Trafik (Brussels), TFF (Rudolstadt), Jazz Fest Sarajevo,  ali i saradnje sa Jadrankom Stojaković, Vlatkom Stefanovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Ericom Vloimenasom, Gregom Cohenom, Derya Turkanom i dr.

U saradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara Lukom Zaleteljom, Damir će realizirati ideju o novom instrumentu koji će predstavljati kombinaciju saza i gitare. Novi sevdalijski instrument dobit će ime 'tambur'.

Krajem 2015. godine Damirov sevdalijski aktivizam okrunjen je velikom multimedijalnom izložbom 'Sevdah, umjetnost slobode'. Izložba je predstavila dinamičan žanr bogate historije i sabrala ne samo Damirova, nego i istraživanja drugih važnih istraživača žanra. Na osnovu toga je nastala i Damirova knjiga «Sevdah» (Vrijeme, 2016.) koja je ubrzo postala temeljnim štivom za historiju sevdaha.