Počeo rad na predstavi “Što te nema”: Šantić povezao Mostar, Banja Luku i Beograd

U Narodnom pozorištu  Mostar počelo se sa radom na novoj predstavi „Što te nema“ koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazališe Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar.

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri pozorišne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te  Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Režiser Kadić kaže da je već godinama htio raditi predstavu u kojoj ću upotrijebiti sevdalinku kao muzički motiv. „Onoga trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz istoriju Mostara i život Alekse Šantića. Probaćemo da napravimo nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke“, kaže Kadić.

Napominje da nije bilo lako napraviti saradnju „Prosvjete“ i tri pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke, ali da je to veliko dostignuće.

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u oktobru ove godine.

Po prvi put u istoriji na „daske koje život znače“ postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a po prvi put se realizuje i zajednički projekat tri pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke.

V.d predsjednika mostarske „Prosvjete“ Sanja Bjelica Šagovnović kaže da  je predstava „Što te nema“ najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je srećna što su „Prosvjeta“ i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banja Luku i Beograd.

„Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva svih učesnika u projektu“, navela je Bjelica Šagovnović.

Premijere predstave „Što te nema“ biće odigrane u okviru manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. oktobra, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. oktobra, a u Narodnom pozorištu Banja Luka 24. oktobra.


Generalni sponzor

Download

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

August
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6