''Derviš i smrt'' u subotu u NPM-u za Noć teatra, ulaz slobodan

Narodno pozorište Mostar i ove godine cjelodnevnim programom uz besplatan ulaz učestvuje na manifestaciji Evropska noć teatra - Noć teatra BiH 2018., na dan kada teatri u nekoliko zemalja otvaraju svoja vrata i slave umjetnost. Narodno pozorište Mostar ovim povodom će u subotu, 17.11. u jutarnjim satima organizovati edukativni program, a u 20 sati na Velikoj sceni će biti izvedena predstava ''Derviš i smrt'', predstava koja redovno izaziva veliki interes publike.

Pozivamo publiku da se pridruži pozorištu i umjetnicima u obilježavanju ovog datuma. Ulaz na predstavu je slobodan, a nakon izvedbe publika se poziva na razgovor o predstavi.

Predstavu ''Derviš i smrt'' po tekstu Meše Selimovića režirao je Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić. U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Prema reditelju, Meša Selimović je “gradeći glavni lik u romanu 'Derviš i smrt', čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…”

Istog dana (u subotu, 17.11.) u jutarnjim satima Narodno pozorište Mostar za učenike srednjih škola organizuje „Dan otvorenih vrata“: edukativno – zabavni program za mlade o teatarskoj umjetnosti, radu u pozorištu i svim elementima predstave, od ideje do realizacije, želeći im na ovaj način približiti teatarsku umjetnost i raditi na njenoj popularizaciji među mladima. U okviru ovog programa učenici će imati priliku upoznati se sa nekim od najznačajnijih predstava i umjetnika koji su ostavili trag u radu Narodnog pozorišta Mostar. Također, moći će se upoznati s radom iza scene, kao i svim segmentima ovog pozorišta.

ULAZNICE

Ulaz na predstavu ''Derviš i smrt'' je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 i od 18 do 20 sati.


Generalni sponzor

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

August
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1