Srednjoškolci posjetom Narodnom pozorištu Mostar obilježavaju Noć teatra BiH 2018.

Narodno pozorište Mostar je povodom Noći teatra, manifestacije koja se obilježava u 12 bh gradova, danas pripremilo cjelodnevni program, uz besplatan ulaz za sve posjetioce: u dnevnom terminu Dan otvorenih vrata – edukativno-zabavni program namijenjen učenicima srednjih škola, a u 20 sati predstavu „Derviš i smrt“ za sve posjetioce, nakon čije će izvedbe biti upriličen i razgovor sa glumcima.

Od jutarnjih sati Narodno pozorište u Mostaru posjećuju učenici srednjih škola: JU Gimnazija Mostar, JU Druga Gimnazija Mostar, JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar, JU Srednja elektrotehnička škola Mostar, JU Srednja medicinska škola Mostar i JU Srednja mašinsko-saobraćajna škola Mostar, koji imaju priliku saznati više o teatarskoj umjetnosti, radu u pozorištu i svim elementima predstave, od ideje do realizacije. Cilj programa je učenicima približiti teatarsku umjetnost i na ovaj način raditi na njenoj popularizaciji među mladima. U okviru ovog programa srednjoškolci se upoznaju sa nekim od najznačajnijih predstava i umjetnika koji su ostavili trag u radu Narodnog pozorišta u Mostaru. Također, imaju priliku i upoznati se sa svim segmentima Narodnog pozorišta Mostar kao ustanove (scena, glumačke garderobe, tonskim i rasvjetnim kabinama, fundusom kostima i slično) uz stručno pojašnjenje namjene istih, te na taj način približiti princip funkcionisanja pozorišta.

Večeras u 20 sati biće izvedena predstava „Derviš i smrt“, za koju su mjesta popunjena već dan prije izvedbe, a ulaznice se još uvijek traže. Narodno pozorište Mostar slavi Noć teatra sa publikom, hvala što podržavate umjetnost i pozorište!

Predstavu „Derviš i smrt“ režirao je Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić. U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.


Generalni sponzor

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

August
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1